Formandsberetning, 2010.

 

Sidste år indledte jeg således:

 

SASO lever og har det godt. Der er fart på i øjeblikket, vi spiller bedre end jeg har oplevet, og stemningen er munter og ungdommelig.

Men vi er også i en tilstand af forandring med de udfordringer som følger deraf.

 

Det gælder stadig.

 

Det forgangne år, status efter de seneste år:

Der er to store perspektiver i SASOs udvikling i de seneste år, arbejdet med at få koncerttraditioner rundt om i landsdelen hvor SSO ikke kommer og samarbejdet med musikskolerne. 

 

Koncerttraditioner:

Ballum: 25. maj 2008 lavede vi vores 1. koncert i Ballum. 2009 startede med vores 1. nytårskoncert i Ballum, og i begyndelsen af 2010 havde vi vores 2. nytårskoncert og nytårskoncerten 2011 er allerede fastlagt.

Nørherredhus: November 2008 og november 2009 lavede vi koncert der. Jeg syns jeg hører på administrationen i Mads Clausens Fond at de støtter ideen om tilbagevendende koncerter. Det er vi afhængige af for vi skal betale kr. 5000,- til Nørherredhus for opvarmning og personale. Men Frank Pedersen, daglig leder, er meget positiv over for at få gang i koncertsalen og risikerer med en aftale med os at spærre for et arrangement med en omsætning på flere 100.000. Men det gør han med glæde.

I Rinkenæs skal vi næste tirsdag lave koncert på ungdomsskolen for 2. gang, og lederen der snakker også om en tilbagevendende begivenhed.

Den samme ordlyd hører vi i Tinglev hvor vi skal lave koncert for første gang på tirsdag.

Med Sydslesvigsk Forening havde vi aftale om en nytårskoncert hvortil de havde solgt, jeg tror det var, 200 billetter, da vi måtte aflyse som følge af vinterens hærgen. De havde gjort meget ud af arrangementet, så det var meget synd for begge parter. De vil gerne have os i november. Jeg håber vi kan få et fast samarbejde i gang der også.

Og med Tinglev vil vi så fint have et samarbejde med det tyske mindretal i Nordslesvig og med SSF det danske mindretal i Sydslesvig.

 

 

Samarbejdet med Junior og musikskolens strygere:

Samarbejdet startede i 2007 og kan nu kaldes sammentømret. Uanset hvad vi drøfter, er det tilbagevenden mantra for begge parter: Samarbejdet skal videreføres for enhver pris. I kraft af samarbejdet er SASO et fuldtonende symfoniorkester med en moden klang og en ungdommelig udstråling. Og vi kan i al beskedenhed glæde os over at være absolut værdifulde for de kommende generationer af orkestermusikere fra landsdelen. I overensstemmelse hermed har vi været meget opmærksomme på at give dem der er modne til det, lejlighed til at optræde i solokoncerter. Sønderborg Musikskole har fået et optag til konservatorierne i år, som er bemærkelsesværdigt på landsplan. Flere af dem har høstet erfaring i SASO, læs selv!

Vi har siden foråret 2008 haft den samme dirigent. Og bestyrelsen holder på ham alt hvad vi kan. Tænk, han sagde for ikke så længe siden da vi spurgte om han ville fortsætte "Tjah, man skal jo sørge for at holde op mens legen er god". Jeg var ikke tvivl om mit svar. Vi kan ikke få en bedre mand M/K i spidsen både hvad angår inspirationen, gåpåmodet og kompetencen ved prøverne og humøret og den musikalske servering ved koncerterne. Han har sagt ja til at fortsætte til og med næste nytårskoncerter. Og han er også kommet til at sige at han syns det er meget sjov at arbejde med os.

 

Det kommende år:

I har set hvordan forældrene til Juniors elever har siddet og syslet ude i forhallen under vores prøver. Vi har haft ondt af dem og trøstet os med, at sådan er det jo med børnenes interesser. Der skal også køres til håndbold og fodbold m.m. De har da heller ikke brokket sig! Faktisk har vi kun mødt imødekommenhed når det drejer sig om forældrene. Men forældrene har bekymringer når det drejer sig om børnene, især de yngste af dem. Det er hårdt for dem at komme sent i seng og skulle i skole tidligt næste dag. Junior har hørt bekymringer - ja han kaldte dem advarselstegn - fra nogle. Dertil har han et nyt hold af næste aldersgruppe som er musikalsk i stand til at være med i SASO, men som ikke vil få lov hvis der er to prøver i Aabenraa om måneden i vores faste tidsrum.

Han har derfor foreslået at en del af arbejdet flyttes til Sønderborg. Dertil svarer jeg med det samme at det kan vi ikke, for så mister vi en væsentlig del af den gamle stab. Det kan vi ikke byde dem, og vi kan ejheller undvære dem. Så er det vi siger til hinanden: "samarbejdet skal videreføres for enhver pris".

Og så er der kommet forskellige forslag på bordet. (Og så er jeg sikker på at der er bemærkninger til formandsberetningen.)

Junior vil gå ind for (dvs. prøve at overtale forældrene til) en fællesprøve om måneden i Aabenraa. Så vil han sørge for at eleverne lærer tingene ved prøver i Sønderborg hver tirsdag. Her kan SASO-medlemmer deltage frivilligt således som det allerede har været praktiseret. Det bliver i Musikhuset som vil står klar til musikskolen til efteråret.

Blæserne kunne så som hidtil holde prøve i Aabenraa to gange om måneden hvor den ene så var en fællesprøve.

Ved blæserprøverne i Aabenraa kunne SASO-strygerne deltage i stedet for at tage til Sønderborg/øve hjemme. Det prøvede vi faktisk ved den første prøve i år, hvor Juniors elever ikke var kommet langt nok til at have glæde af en fællesprøve. De blev væk, og vi havde en prøve som gav udmærket mening.

Vi kunne også overveje at lade nogle af prøverne være lørdageftermiddagsprøver i Aabenraa. Så er hensynet til sengetiden ude af billedet.

Vi kunne også... Ja, lad os bare få en brainstorming, og så på et passende tidspunkt samle os om at finde en løsning.

Weekendprøver med afsluttende koncert synes at være en god ide, som vi vil fastholde.

 

Og så det sædvanlige. Vi holder koncerter:

Vi har søgt Mads Clausens Fond om støtte til en koncert i Nørherredhus i november, og SSF vil ligeledes gerne have en i november.

Nytårskoncerten i Ballum er allerede fastlagt til søndag d. 23.1. 2011 kl. 14. Her prøver vi at få et samarbejde med Sønderborg Balletskole. Den er interesseret. Vi skal have noget balletmusik på efterårsprogrammet som kan optages til balletskolen, så vil balletbørnen komme svævende ind fra højre - på det rette tidspunkt kan vi håbe, og det er alletiders nytårsnummer.

 

Og så bliver det spændende. Med nytår 2011 ophører den overgangsordning som har fungeret efter amternes nedlæggelse, og som sikrede os den støtte vi tidligere fik fra amterne. Nu skal kommunerne overtage det ansvar. Det er væmmeligt. Og de kan ikke fortælle noget som helst endnu. Vi aner altså ikke om vi eksisterer i 2011 og videre frem. Men jeg kan berette at embedsmændene i Sønderborg kommune -  SASO sorterer under dem - er meget positive over for vores aktiviteter. Formanden for Kultur og Erhverv, Stephan Kleinschmidt, er meget opmærksom på kulturens betydning for et frodigt erhvervsliv, meget, det har jeg selv oplevet.

Vores meget frugtbare samarbejde med musikskolerne, Sønderborgs især, og de snart traditionsfæstede aktiviteter i kommunernes yderområder  styrker os i denne sammenhæng. 

Vi har lagt os godt til rette. Det er alligevel væmmeligt, alt det man hører...

 

 

PS

Dagsordenen i følge Vedtægterne.

Vedrørende valget til bestyrelse:

 

Generalforsamling forår

Nyvalg/Genvalg til bestyrelse

Bestyrelse efter generalforsamlingen

Nyvalg/genvalg

af suppleant.

Suppleant(er) efter generalforsamlingen

2005

Claus, Ove

Claus, Ove, John, Erik, Claus-Michael

Hanne

Hanne

2006

John, Hanne, Finn S., Jeanne

Claus, Ove, John, Hanne, Finn S., Jeanne

Finn H.

Finn H.

2007

Claus, Ove, Hanne, Finn H.

Claus, Ove, John, Hanne, Finn H., Jeanne

 

 

2008

John, Jeanne?

Claus, Ove, Hanne, John, Jeanne

 

Helge, Bente

2009

Barbara, Claus, Hanne.

John, Jeanne,...

 

Helge, Bente

2010

Barbara, Claus, Hanne...

 

  

§ 6. Orkestret ledes af en bestyrelse på mindst 5 medlemmer. Bestyrelsen og 2 suppleanter vælges af generalforsamlingen blandt orkestrets medlemmer.  John og Jeanne genopstiller, men vi ser meget gerne yderligere opstillinger. Der står "mindst 5 medlemmer". Sidste år viste Barbara vejen. Who's next?

 

Fællesspisning og -hygge:

Generalforsamlingen finder sted som afslutning på en lang lørdag. Derfor slutter vi af med selvfinacieret fællesspisning. Bestyrelsen skal lige stikke fingeren i jorden og finde et ønsket pris- og kvalitetsniveau i forbindelse med de tilbud vi kan finde i Sønderborg.