Formandsberetning, 2011.

 

Sidste år og forrige år kunne jeg indlede således:

 

SASO lever og har det godt. Der er fart på i øjeblikket, vi spiller bedre end jeg har oplevet, og stemningen er munter og ungdommelig.

Men vi er også i en tilstand af forandring med de udfordringer som følger deraf.

 

Det gælder stadig.

 

Det forgangne år, status efter de seneste år:

Vi har i en del år arbejdet på at få koncerttraditioner rundt om i landsdelen hvor SSO ikke kommer. Det har båret frugt (i en grad som er lige ved at føles fastlåsende mht. nye koncertsteder).

Samarbejdet med musikskolerne har i den forløbne sæson skabt et fuldtalligt symfoniorkester af en imponerende størrelse. 

 

Om koncertene.

 

I Ballum: lavede vi vores første koncert d. 25. maj 2008. Den er blevet fulgt af 3 nytårskoncerter. Sidste år var der 83 betalende publikummer, i år var der 150. Alt tyder på at det er en pålidelig tradition.

I Rinkenæs ungdomsskole skal vi i maj lave vores 3. koncert.

I Tinglev skal vi i maj lave vores 2. koncert. Der blev sidste år udtryk stort ønske om en koncert med et særligt pædagogisk indhold, og begejstringen for den mulighed blandt skolelederne var udtalt. Jeg anser det for oplagt at det også kan blive pålidelig en tradition, og vi prøver nu vores pædagogiske evner af med den herlige filmmusik vi har gang i.

Samarbejdet med Sydslesvigsk Forening startede med en skuffelse, da vi måtte aflyse en nytårskoncert i januar 2010 på grund af snefald. Vi aftalte straks en ny koncert som blev afviklet i november 2010. Den fik en publikummodtagelse af de helt store. Vi oplevede det som et brag af en koncert.

”Det bliver ikke sidste gang” udtalte arrangørerne. Desværre fik jeg det ikke skriftligt.

I Nørherredhus: har vi lavet koncerter i november 2008, 2009 og 2010. Dem er vi selv herre over, idet vi dog må have økonomisk støtte til de udgifter hotellet skal have dækket. I den forbindelse har Mads Clausens Fond været gavmilde og jeg synes jeg hører på administrationen at de støtter ideen om tilbagevendende koncerter.

 

Samarbejdet musikskolerne:

Samarbejdet startede i 2007 og kan nu kaldes sammentømret. I kraft af samarbejdet er SASO et fuldtonende symfoniorkester med en moden klang og en ungdommelig udstråling. Samarbejdet startede som et samarbejde med Junior. For et par år siden kom Otto til. Med de flere elever er behovet opstået for tættere kontakt med Sønderborg Musikskole i forbindelse med planlægning af årets arbejde så vi ikke står i vejen for hinanden eller udtømmer kræfterne, så der ikke er tid til at træne elementære færdigheder. Otto har som bekendt af den grund valgt at holde sine elever væk fra SASO i foråret. Det er vores ønske med et tættere planlægningssamarbejde at muliggøre elevernes løbende deltagelse i SASO samtidig med at der er plads til undervisning i grundlæggende teknik.

Vi er åbne over for samarbejde med de andre musikskoler i området. Skolerne ved det, og vi har kunnet imødekomme alle ønsker. Det drejer sig om Malene Rohden på fløjte og Maja Kyndesen på klarinet fra Aabenraa Musikskole og Tønder Musikskoles deltagelse i Nytårskoncert d.24.1. 2009 kl. 14 i Ballum Multihus. Vi har siden hvert år rettet henvendelse til Tønder Musikskole, som imidlertid ikke har haft et samspilsensemble siden. Vi bliver ved.

Vi har siden foråret 2008 haft den samme dirigent, Lars Birkelund Olsen. Det er lykkedes at få et tilsagn om de næste to projekter. Desværre er det opnået i forbindelse med Lars’s ønske om at fratræde efter næste nytårskoncerter. Jeg hører råbet om uddybende forklaring. Her kommmer derfor lidt: Han udtaler selv: ” Jeg er meget glad for SASO!…vil på alle måder gerne orkestrets bedste, så jeg vil foreslå at jeg stopper.” Det har vi naturligvis vendt, og der er tale om både velvillige, kloge og egoistiske hensyn, egoistiske af den absolut sunde art. Han har også mailet: ” Og så kan vi se om vores veje kan krydses igen efter 1 års tid eller 2… Det er meget vigitgt for mig at stoppe/holde pause i tide”. Det er vigtigt for bestyrelsen at samarbejde klogest muligt om Larses ønske. Vi skal derfor gå på jagt efter en god afløser uden at tænke på vedkommende som en overgangsfigur. Dermed står vi bedst, også hvis vi skulle ønske at få Lars tilbage. 

 

Samarbejdet Sønderjyllands danseakademi:

Året har bragt endnu et spændende samarbejde nemlig med Sønderjyllands Danseakademi. Det er vi meget glade for. (Det er danseakademiet også, se deres hjemmeside.) Vi fik ikke så god tid til at koordinere denne gang. Det kan vi udbygge. Det har været en berigelse at få de unge mennsker fra musikskolerne ind i vores kreds. Dansepiger oveni, ja, hvad siger i? Det gør os yderligere attraktive når vi skal søge koncertermuligheder, og det er værdifuldt når vores betydning skal vurderes af politikerne.

 

Det kommende år:

Vi har nu arbejdet i et år ud fra det hensyn til musikskoleelvernes forældre som resulterede i at halvdelen af prøverne foregik i Sønderborg. Det er en belastning for vores vestligste musikere. Tak for tilslutningen alligevel! Og vi har opretholdt det bedste forhold til forældrene, det viser sig hver gang vi mødes og specielt viste sig ved at nogle forældre ændrede deres transportplaner for at busturen til Ballum kunne gennemføres.

Sidste år konkluderede vi at weekendprøver var en god ide der skulle fastholdes. Dvs. den kunne yderligere forbedres. Undervejs i efteråret, jeg tror det var d. 13./14.11, evaluerede vi efteråret og det blev foreslået i stedet for en weekendprøve at lade to sønderborgprøver være lange lørdags- eller søndagsprøver i Musikhuset. Det giver et større forhold mellem prøvetid og transporttid. Og det er ikke så belastende familiært som sammenhængende lørdag-søndag. Dertil et par delte prøver hvor blæserne prøver i Aabenraa og strygerne i Sønderborg (hvor vi ser gennem fingre med afbud fra meget vest- og nordvestlige strygere - rent undtagelsesvis!)

Det har mange fordele, men vi skal være opmærksomme på at modarbejde at SASO fragmenteres. Et symfoniorkester er et samlet orkester, så vi skal samles alle sammen videst muligt.

Junior har fundet efterårsforløbet for kort, og der er jo også meget kort tid til Nytårsprogrammet. Vi har derfor puslet med muligheden for kun at lave to koncerter. Det gode samarbejde med Ballum (fantastisk publikum!) og det ligeledes(?) fremtidssikrede samarbejde med de to efterskoler, Rinkenæs og Tinglev, vil vi gerne beholde. Men hvis vi skal lave nytårmusik i efteråret og pædagogisk musik i maj, så bliver der ikke plads til ”vores” musik. Jeg har derfor forespurgt I Rinkenæs og Tinglev om de kunne bruge os i januar. Det er de helt med på. Jeg har kun hørt at også det gamle SASO syns den filmmusik vi har gang i er rigtig gode udfordringer, så vi kan prøve vore grænseområder af med henblik på nytårskoncert i Ballum og pædagogisk optræden for efteskolerne i januar og så dyrke vores rigtigt klassiske kerneområde ved koncerter i maj i Nørherredhus, som vi selv er herre over, og forhåbentlig i Slesvig, som vi kan true med aflysningsfaren efter to farlige vintre!

Så skal vi bare finde ud af at træde om til den nye cyklus.

 

Med nytår 2011 ophørte den overgangsordning som har fungeret efter amternes nedlæggelse, og som sikrede os den støtte vi tidligere fik fra amterne. Nu skal kommunerne overtage det ansvar. ”Det er væmmeligt”, sagde jeg sidste år. Nu ved vi hvor væmmeligt, vi bliver beskåret med 23%. Men her skal kassereren på banen.

 

 

PS

Dagsordenen i følge Vedtægterne.

Vedrørende valget til bestyrelse:

 

Generalforsamling forår

Nyvalg/Genvalg til bestyrelse

Bestyrelse efter generalforsamlingen

Nyvalg/genvalg

af suppleant.

Suppleant(er) efter generalforsamlingen

2005

Claus, Ove

Claus, Ove, John, Erik, Claus-Michael

Hanne

Hanne

2006

John, Hanne, Finn S., Jeanne

Claus, Ove, John, Hanne, Finn S., Jeanne

Finn H.

Finn H.

2007

Claus, Ove, Hanne, Finn H.

Claus, Ove, John, Hanne, Finn H., Jeanne

 

 

2008

John, Jeanne?

Claus, Ove, Hanne, John, Jeanne

 

Helge, Bente

2009

Barbara, Claus, Hanne.

John, Jeanne, Hanne, Claus, Barbara

 

Helge, Bente

2010

John, Karen, Erik

Barbara, Claus, Hanne, John, Karen, Erik

 

2011

Barbara, Claus, Hanne...

John, Karen, Erik, …

 

 

 

§ 6. Orkestret ledes af en bestyrelse på mindst 5 medlemmer. Bestyrelsen og 2 suppleanter vælges af generalforsamlingen blandt orkestrets medlemmer.

Barbara, Claus og Hanne genopstiller.

Der står "mindst 5 medlemmer". Sidste år viste Erik og Karen vejen. Who's next?

 

Fællesspisning og -hygge:

Generalforsamlingen finder sted som afslutning på en lang søndag. Vi foreslår derfor at vi gentager successen fra sidste år med de meget velsmagende pizzaer.