Redegørelse vedrørende efteråret 2006 aflagt ved prøven d.28.3.

 

I torsdags holdt vi bestyrelsesmøde hvor bl.a. efterårsopgaverne blev behandlet. Efteråret er helt usædvanligt fordi der foreligger to kraftige opfordringer til os, som vi ikke kan sige nejtak til uden alvorlige negative følger. Men i bestyrelsen blev der også luftet bekymringer ved at sige jatak. Det er en væmmelig klemme som vi derfor gerne vil orientere jer om.

 

De to opfordringer er:

 

1) Den store nye, akustisk meget roste koncertsal på Alsion indvies d. 12. oktober med dronningen, Sønderjyllands Symfoniorkester, stor solist m.m. D. 25.11. holder Sønderborg kommune Jubilæumsshow i den koncertsal. Vi er opfordret til at deltage sammen med:

Sønderborg Amts folkedansere, Mandskoret "Sønderborg", DGI Sønderborgegnens gymnastik, St. Mariekirkens Motetkor, Gospelkoret, Squaredanserne, Sønderborg Garden, Linedancers, Ulkebølkoret og Jagtforeningens blæsergruppe.

Initiativgruppen har foreslået at vi spiller Ouverturen til Elverhøj. Det er snart et år siden og jeg har ikke kunnet finde på noget bedre, så langt fra. Det er et fremragende forslag, så jeg har deltaget i møder med accept heraf. De vil også have os til at spille tre ture af Les Lanciers til folkedanserne. Også oplagt. Jeg har spurgt Karsten, og det vil han meget gerne.

Hagen er at de planlægger med tre firetimersprøver på lørdage af scenegang hvor de siger at alle skal være til stede. Det virker som et håbløst krav. På den anden side er det oplagt at scenegangen SKAL gå smidigt. Jeg vil prøve at lempe væsentligt på kravene til os med henvisning til at vi sidder inde ved koncertens start.

 

2) Vi er opfordret til at medvirke ved et arrangement hvorom Thomas Nilsson (Gitte Hørups mand) har mailet:

Kære Claus.

Du får en fin offentlig invitation fra Ole Klitgård om SASO vil medvirke ved en  koncert den 10. november 2006.

Denne mail er en lidt mere præcis beskrivelse af arrangementet. Koncerten er på engang afslutningen på FocusJazz Sønderjylland og på at "Amtsmusikudvalget lukker og slukker". Ikke mindst derfor skal SASO som Amtsorkesater på banen og vise flaget. Fordi rammen er Jazz vil jeg foreslå, at SASO sammen med Pianoforte fremfører Simon Nirelsens værk jeg ved I arbejder med lige nu. Derudover kunne I f.eks spille "Rapsodie in Blue " af Gerschwin.  Det kræver vist nok en klaversolist, og der ved jeg Mark Glynn fra Haderslev har den på repertoiret. Ovenstående er naturligvis kun forslag, men repertoiret skal ligge inden for rammen af "noget swing/jazz-agtigt". Derfor vil en Haydn- symfoni ikke fungere. Det håber jeg I kan acceptere.

 

Du må endelig ringe eller maile så vi kan tale nærmere om  projektet. SASO skal være med. Det er meget vigtigt at vi to amtsorkestre viser hvad vi kan, og samtidig signalerer, at her ligger en kultur-støtte-opgave, som nok er større end det den enkelte storkommune kan klare.

 

 

Venlig hilsen

Thomas Nilsson

Formand for Jomfru Fanny bigband og medlem af planlægningsudvalget.

 

Det er nogle tilsvarende tanker det luftes i den officielle invitation. Jeg har lagt alt materiale ud på vores hjemmeside og om et par timer mailer jeg links dertil.

 

Rhapsody in Blue er absolut symfonisk musik og er en klassiker for symfoniorkestre og deres publikum. Men det befinder sig i et randområde, det jazzede. Hagen er altså at vi for andet projekt i træk kommer til at spille musik uden for vores kerneområde. Kravet er at det skal fungere i en jazzsammenhæng.

 

Vi fremægger som forslag:

Som sidste forår laver vi en gennemspilningsprøve efter vores forårskoncert. Det var jo både sjov og hyggeligt. F.eks. på Ouv. til Elverhøj. Den kunne vi så starte med de første to tirsdage i august. Derefter indstuderer vi med Søren Rønsbo Rhapsody in Blue sammen med andre helt klassiske værker som kan supplere R. i B. i en koncert i januar. De sidste to tirsdage inden 10.11. genopfrisker vi Simons værk parallelt med R. in B. Når de er fyret af har vi derefter to tirsdage til ALSION-programmet med Karsten inden d. 25.11.

Jeg har spurgt Søren og han vil gerne.

Og så, lokkeduen: Jeg har også allerede spurgt Karsten om foråret 2007 til et ægte SASO-program. Det vil han også meget gerne.

 

 

Det vil være farligt at sige nej. Jeg har tydeligt mærket SASO’s høje status både i den gruppe som arrangerer jubilæumsshowet i ALSION og blandt de mennesker som har indflydelse i amtets og de kommende storkommuners kultur-(musik-)udvalg.

 

Netop ved amternes nedlæggelse skal vi gøre os bemærket præcist som Thomas mailede. Vores privilegerede status og automatiske bevillinger fortsætter ikke automatisk. Finn Hansen har indvilget i at tage sig af det formelle/juridiske i forhold til det gamle amt og de nye kommuner. Den side af sagen er i bedste hænder. Men hvis ikke vi deltager i disse to begivenheder, vil hans arbejde formentlig være omsonst.

 

 

Her gives ordet frit. 

 

På læberne har jeg herefter bl.a.:

 

Jeg er ikke ved at lægge en ny repertoirelinie. Den musik jeg holder mest af er den ægte klassiske. Men personligt syns jeg R. in B. vil være meget spændende. Og jeg er sikker på at mange her har det lige sådan. Men det som vi overvejede i bestyrelsen er altså om hele orkestret kan tåle to projekter med musik uden for vores kerneområde.

 

Vi kommer også til at se på orkestret anderledes end projektideen for et år siden lagde op til. Vi er ikke så mange at vi kan tåle formuleringen: ”Medlemmerne tager så stilling til om de vil være med og ..”

Det er udmærket tænkt, teoretisk. Men vi har alligevel haft frafald, og vi har jo ikke nok at vælge imellem til at vi kan tillade os et sådant ta’selvbord. Det var Jørgen der påpegede dette i forbindelse med generalforsamlingen.

Det er oplagt at vi må føle os mere forpligtede over for SASO hvis orkestret skal kunne holdes i live, altså tilegne os den – egentlig almindelige - opfattelse at man er med i sådan noget gennem tykt og tyndt.

Det der truer os mere end noget andet er utilstrækkelig besætning.

 

Vi er ikke endnu i en position hvor vi kan vurdere hvad forårsprojektet med Simons musik vil give os musikalsk og markedsføringsmæssigt (hvor vi snart sætter kraftigt ind). Det bliver meget spændende at efterbehandle hvad denne udflugt væk fra vores normale musik har givet os på de to områder.