Formandsberetning, 2016

 

Vi er kommet ind i en fast rytme med nytårskoncerter i Simmersted og Ballum og forårskoncert i Tinglev, alle tre velhonorerede og klart fortsat interesserede.

Det er dejligt at noget er på plads automatisk, men lidt uheldigt at begge projekter kræver populærmusik, nytårskoncerterne naturligvis, men også forårskoncerten i Tinglev for i hvert fald efterskolens elever. I Tinglev kan de ikke få det til at passe ind i deres planer at lægge koncerten sammen med nytårskoncerterne, så vi kunne lave en rigtig klassisk koncert i maj.

Der er også kommet nye koncerter til: I anledning af negative budgetudsigter og mangel på arbejdskraft i bestyrelsen appellerede jeg i november ved en prøve om hjælp til at søge penge. Christine meldte sig og så i samarbejdet med Holger en mulighed for at få EU-midler til grænseoverskridende initiativer. Ansøgninger blev bearbejdet sammen med Holger og det resulterede i en hastig, men vellykket koncert i Flensborg d. 7. 2.

Planer for den nære fremtid er: Vi skal deltage i de sønderjyske musikskolers fælles Strygerstævne i Sønderjyllandshallen d. 13. 3. Som følge af Christines og Holgers forsøg på at promovere samarbejdet ønsker vi også at deltage i Dansk-tysk musikskoledag d. 11. 6. som i år er i Flensborg.

 

Den mest betydningsfulde og alvorlige situation i SASO er udtørringen af kræfter i bestyrelsen. På nuværende tidspunkt er vi 4 og ingen suppleanter. Som udmeldt d. 9. 2.: SASO kan ikke fortsætte hvis ikke vi kan vende tilbage til de rammer vedtægterne foreskriver. Hvis ikke vi kan det på den kommende generalforsamling, så er der ingen bestyrelse, og så er der intet SASO. Og så skal opmærksomheden henledes på §12.

Til alt held ser det ud som om der er flere der gerne vil arbejde på orkestrets overlevelse.

Situationen er:

På valg i den siddende bestyrelse: John (modtager gerne genvalg) og Marion (modtager ikke genvalg). Jing bliver siddende. Claus ønsker at komme helt ud af bestyrelsen.

Forhåndsviden om opstillingsparate: Christine og Monika. Der må komme flere.


Vi havde i det forløbne år et dirigentskifte: Efter sommerferien trådte Bettina til. Dermed har vi fået en meget dygtig og musikalsk dirigent som alle holder meget af. Desværre har vi ikke haft råd til gruppeprøver. Alligevel har vi beholdt vores høje niveau!

 

Som de sidste par år fastlægger vi prøvedagene først og ser derefter hvor vi kan finde lokaler.

Vedr. tirsdagsprøverne: Det har desværre vist sig at vi ikke kan være på Deutsches Gymnasium de tre martsdage vi har udpeget her i foråret. Og oveni skal aulaen renoveres efter sommerferien, således at vi måske slet ikke kan være på Deutsches Gymnasium i hele efteråret 2016. I den situation har Aabenraa Statsskole altid åbnet sine døre for os. Lad det være en regel!

Vedr. lørdagsprøverne: Når Musikhuset i Sønderborg har været optaget, har det aldrig voldt problemer at få adgang til Ahlmanns Skolens fællesrum.

 

 

Musikerne

Bemandingen i strygergrupperne er et konstant problem. Ved generalforsamlingen sidste år stod det klart at vi efter majkoncerten 2015 ville miste Anna-Barbara, Ida og Emilie. Og ingen steder at se hen efter nye. Det var alvorligt. Efter 11 år på posten, et udmarvende jubilæumsarrangement og meget store vanskeligheder med to dirigenter og med udtyndingen i både bestyrelsen og i violingrupperne var jeg - for mig selv helt forståeligt - grebet af sortsyn. Men man må jo ikke give op. Mit første initiativ, som jeg annoncerede på generalforsamlingen 2015 uden at det fik modstand, var rettet mod musikskolerne. Jeg gik straks i gang, men mødte en meget kategorisk afvisning fra Jan Østergård en uge efter vores generalforsamling: ”Jeg hører på vandrørene, at I hygger jer med en strid i bestyrelsen vedr. 'fremtid' og 'dirigentvalg'...den vil jeg ikke være part i...” hvortil jeg umiddelbart svarede: ” Det er virkelig pudsigt. Jeg sidder selv i betyrelsen, og det har jeg ikke hørt. Hvor har du det fra? Han er ikke musikskoleleder mere, så den nye bestyrelse har nye muligheder. De kan med fordel gå gennem Edna i Aabenraa som er os meget positivt stemt. Det skal vi styrke ved vores optræden d. 13. 3.

Derefter så jeg mig om på ny, og jeg så i flygtningetilstrømningen en mulighed for at finde musikere (ama. eller prof.) som havde haft et rigt liv med deres instrument indtil de blev bombet ud af deres hverdag. Der kunne foreligge en win-win–mulighed. Det var et meget stort arbejde at finde frem til de rette kanaler hvorigennem vi kunne komme i kontakt med disse mennesker. Vejen gik forbi Sønderborg Bibliotek, hvor en kvik medarbejder kom under vejr med mine anstrengelser og satte mig i forbindelse med Salem. Ved den første prøve sagde Salem til mig: ”Det er min bedste dag”. Det gjorde mig utroligt glad – ligesom da Christian da samme prøve var slut, kom hen og gav mig hånden og indtrængende sagde: ”TAK for i dag!” Det var en stor dag, også for mig.

Salem hjalp med at oversætte en opslagstekst til arabisk. Den kom op rundt omkring. Længe så det ud som om der ikke kom noget ud af det. Men så dukkede Fahed op. Hanne har lånt Fahed sin mands violin så længe Fahed spiller i SASO. Opslagene hænger vist stadig derude på asylcentrene. Og det strømmer i hvert fald stadig til med flygtninge, så vi kan stadig håbe på noget derfra. Samtidig fik Kari en syrisk pige, Media, som elev. Flygtninge er en ny kilde som har givet os 3 dygtige musikere. Og så kom der jo også et par stykker fra ”egne rækker”. Ulrik er flyttet til egnen, og Simon er her i et lille årstid. Begge har de en fortid som engagerede amatørmusikere i andre orkestre, og ville gerne fortsætte med at nyde amatørens musikslæde i SASO.

Og så fik jeg endelig skovlen under Kari efter nogle års forsigtige anstrengelser.

Og mere til ud af den blå luft: Andrea starter d. 8.3. Og Christine har bragt os Christian og Monika bringer en veninde.

Så nu kan jeg lære den nye bestyrelse at synge med på: ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til…”

 

På baggrund af beretningen fra sidste år er det særligt opmuntrende at konstatere:

 

·        Vi har en stærk blæsergruppe og en solid og pålidelig slagtøjsgruppe (som også selv står for alt praktisk - meget omfangsrigt!) og vi har et større strygerkorps, og nu har vi i et par år eller tre oplevet en uventet tilgang.

·        Det ser ud som om nye kræfter er klar til at træde ind i bestyrelsen.

·        Vi har en dejlig dirigent

 

For god ordens skyld skal I jo vide at arbejdsopgaverne kan læses på Plan for bestyrelsesmøder   Arbejdsfordeling i bestyrelsen. Den første er en slags grundstruktur. I praksis tilpasses punkterne efter de aktuelle omstændigheder. Den anden nyformuleres ved hver ny konstituering af bestyrelsen.